In de loop van de jaren heb ik enige ervaring gekregen in genealogisch onderzoek. Ik ben dus aan de slag gegaan. Op Internet staat de website Genlias, grotendeels onderhouden door de Rijksarchieven in Nederland. Op die manier kun je huwelijken en overlijdens vinden. Een geboortejaar is te vinden met behulp van de leeftijd bij overlijden. Op deze manier kon ik een aardig overzicht krijgen over Bevort. Later werd dit aangevuld met gegevens die ik vond op archieven, vooral in Nijmegen en Arnhem.

Ik heb op Internet ook eens gezocht naar "Bevort Denmark". Ik kwam zo inderdaad een Bevort in Denemarken op het spoor. Na een e-mailtje bleek dat het de kleinzoon is van Frans Bevort, die omstreeks 1930 naar Denemarken vertrok. Die Deense Bevort wees mij op een website van mevrouw Beaufort in Berkel en Rodenrijs, waarin de Bevorts uitvoerig worden besproken. Ik heb daar belangrijke aanwijzingen uit gehaald. Vooral het begin van de Bevorts in Zutphen en omgeving was voor mij volkomen nieuw.

Het resultaat van mijn onderzoek is een "Genealogisch Overzicht". Daarin krijgt iedere Bevort een nummer. Nummer 4.15 betekent zo: de 15e persoon uit de 4e generatie.
Bij het samenstellen van dit overzicht is niet gestreefd naar volledigheid. Als bij een naam verder niets vermeld wordt, dan kan zo iemand toch wel getrouwd zijn en kinderen gekregen hebben. Ik heb ook nergens bij de familie Bevort navraag gedaan. Het beantwoorden van de twee hierboven gestelde vragen was voor mij het belangrijkste.

We geven hier een korte schets van de gebeurtenissen.

  • Er lijkt een Jacob Bevort geweest te zijn, die als militair in Hoorn gelegerd was en daar in 1798 een buitenechtelijk kind verwekte bij Saartje Beekman. Het kind kreeg de naam Fredrik. Deze Fredrik Beekman werkte in de omgeving van Zutphen als belastingcommies en nam in 1826 alsnog de naam Bevort aan.
  • Frans Bevort en Enny (=Anna) Bevort zijn inderdaad familie van elkaar. Hun grootvaders zijn broers. Bij hun huwelijk in 1931 (zie onderstaand krantenknipsel) in Nijmegen was mijn vader getuige.

 

Trouwbericht Bevort en Bevort Geboortebericht Bevort-Bevort
Dochter van Frans Bevort (4.27) Frans Bevort